Kiinteistö Oy Jyväskylän Kilpisenpuisto

JSA Oy

Kilpisenkatu 8 , 40100 Jyväskylä

-

Historian havinaa modernilla laadulla

Uudistetussa ja Alvar Aallon aikoinaan suunnittelemassa Valtiontalossa yhdistyy historian havina ja ydinkeskustan urbaani syke. Valtiontalo on erinomainen yritykselle, joka haluaa asettua kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kiinteistöön ja olla lähellä Jyväskylän ydinkeskustaa. Aivan vierestä löytyy vehreä  kirkkopuisto ja Jyväskylän kävelykatu kivijalkamyymälöineen sekä kahviloineen. Matkakeskuksen läheinen sijainti ja paikallisbussien terminaali Vapaudenkadulla takaavat hyvät kulkuyhteydet lähelle ja kauemmaksi. Uusi parkkihalli puolestaan varmistaa sujuvan pysäköinnin sekä sinulle että asiakkaillesi.

Tule osaksi Valtiontalon historiaa, nykyisyyttä ja menestyvää tulevaisuutta!

Ruokala ja juhlasali odottavat yrittäjää

Juhlasali ja ruokala tullaan kunnostamaan näyttävään alkuperäiseen tilaansa. Toisen kerroksen juhlasaliin ja ruokalaan vievät Kilpisenkadulta paraatiportaat, jotka tulevat olemaan vaikuttava näky kaupunkikuvassa.

Uudistettu valtiontalo

Valtiontalon vuonna 2020 valmistunutta korjaus- ja uudistamisurakkaa voidaan pitää Alvar Aallon suunnitteleman arvokiinteistön pelastuksena. Kiinteistö oli osin romahtamispisteessä ja asetettu käyttökieltoon vuonna 2010.

Saanerauksen pääsuunnittelijana toimineen arkkitehti Tapani Mustosen

mukaan rakennuksesta purettiin kokonaan 15–20 prosenttia, sisäpinnat tehtiin kokonaan uudestaan ja julkisivu kunnostettiin. Rakennuksen runko on alkuperäinen, lukuun ottamatta purettua ja uudelleenrakennettua juhlasalin päätyä.

Alkuperäisenä rakennuksesta säilytettin mosaiikkibetoniportaat, osa ikkunoista ja ovista sekä klinkkeripintoja, juhlasalin ulko-ovien koristeet  ja messinkivetimet kunnostettiin ja säilytettiin niin ikään.

Alvar Aalto -säätiön arkkitehti Jonas Malmbergin mukaan Valtiontalo on kiinnostava kohde edustaen Aallon varhaisvaiheen töitä ja sijoittuen aikakauteen, jossa klassismin kauteen alkoi tulla virtauksia funkiksesta ja modernismista. Valtiontaloa pidetään Jyväskylässä kaupunkikuvallisesti hyvin tärkeänä. Valtiontalon lisäksi Alvar Aalto on suunnitellut Jyväskylän muitakin merkittäviä kiinteistöjä kuten yliopiston, teatterin ja uimahallin.

Lue juttu Valtiontalon uudistamisesta Helsingin Sanomien artikkelista (maksullinen)

Valtiontalon historiaa

Suojeluskunnan tilojen lisäksi talossa oli paljon muita tiloja, katutasossa elokuvateatteri Kino ja kauppahalli, toisessa kerroksessa Säästöpankki sekä ravintola ja juhlasali. Suojeluskunnan toimintoja palvelivat yläkerroksen voimistelusali, sauna ja ampumarata sekä majoitushuoneet. Lisäksi talossa oli asuntoja.

Rakennuksen nimeksi tuli Valtiontalo, kun se siirtyi valtion omistukseen 1934 postitoimitaloksi. Pitkään Valtiontalossa toimi ravintola ja tanssisali, jossa esiintyi aikoinaan monia kuuluisuuksia. Vuosina 1966 ja -67 muutostöissä kauppahallin, keittiön ja elokuvateatterin kokonaisuudesta tehtiin postitoimisto, ravintolasalista toimistotiloja ja juhlasalista postinkantajien työtila. Sittemmin siinä oli toimistotiloja ja useita vuosia myös kaupungin Taidemuseo.

Rakennus siirtyi 1995 valtiolta Jyväskylän kaupungin omistukseen ja Järvi-Suomen Asunnot Oy ja Royal House Oy ostivat Valtiontalon Jyväskylän Kaupungilta 2016.

Lue lisää Valtiontalon historiasta

Rakennusperintökohteen selvitys (Alvar Aalto säätiö: Heikkonen, Riksman ja Lindh, 2015).

Ladattavat tiedostot

Kohteen sijainti