Veturitallit

JSA Oy

Veturitallinkatu 6 , 40100 Jyväskylä

1896

Rautateiden rakennuksesta upea kohtaamispaikka nuorille

Rautateiden käyttöön vuonna 1896 valmistuneen ja vuonna 1907 ja 1950-luvulla laajennetun Veturitallin konerasvan- ja savunkatkuinen menneisyys on peruskorjauksen myötä jäänyt historiaan. Yli 100-vuotiaasta kiinteistöstä on tullut laajan peruskorjauksen myötä upea nuorten ja nuorten aikuisten kohtaamispaikka sekä luovuuden ja kulttuurin näyteikkuna.

Veturitallin noin 2 500 m²:n tiloissa toimii nykyisin Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen ylläpitämä nuorisokeskus sekä kulttuuripalveluiden grafiikanpaja, Galleria Harmonian näyttelytilat ja Luovan valokuvauksen keskuksen työtilat sekä kokoustilat eri harrastelijaryhmille kahviloineen. Talon sydämen ja yhteisen kohtaamispaikan muodostaa erityisesti ravintola Kiskon yhteydessä oleva yhteiskäyttöinen noin 270 m²:n klubitila.

1890-luvun henki haluttiin säilyttää

Punatiilisestä Veturitallista ainutlaatuisen tekee erityisesti puolipyöreänmuotoinen kolmikerroksinen kahdeksankulmainen torni. Rakennus on rautatiehallituksen ensimmäisen arkkitehdin Bruno Granholmin suunnittelema. Granholm suunnitteli alueelle aikanaan kokonaisen rautatiemiljöön. Arkkitehtuuriltaan Veturitalli edustaa rakennusajalle ominaisia kertaustyylejä ja sen ulkonäössä on uusgoottilaisen tiiliarkkitehtuurin piirteitä.

Suojellun Veturitallin alkuperäisen ilmeen säilyttäminen oli peruskorjauksen tavoitteena alusta alkaen. Sisätilat uudistettiin nykypäivän tarpeita vastaaviksi historiaa kunnioittaen. Esimerkiksi alkuperäiset tiiliseinäpinnat tuovat sisätiloihin tyylikästä rouheutta.

Uskomattomasta urakasta hieno lopputulos

Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe aloitettiin vuonna 2007, jolloin tehtiin piha-alueet sekä katto- ja julkisivusaneeraus. Sisäpuolinen saneeraus aloitettiin käyttäjän mukaiseksi loppuvuodesta 2011.

Peruskorjaushankkeen pääurakoitsijana toimi VRP Rakennuspalvelut Oy ja LVIS-töistä vastasi pääurakoitsijana KS-KITEK Oy. Suunnittelijana toimi arkkitehtitoimisto ARK-Kantonen Oy.

Peruskorjauksen viimeisen vaiheen käynnistyessä joulukuussa aikataulu näytti lähes mahdottomalta toteuttaa. Pääurakoitsijat ja suunnittelu- ja rakennusporukka tekivät kuitenkin mahdottomasta mahdollista, ja uusiin tiloihin päästiin muuttamaan aikataulun mukaisesti syyskuussa 2012.

Noin 4,5 miljoonaa euroa maksaneen peruskorjauksen jäljiltä Veturitalli on nykyisin kovassa käytössä
– ja mikä parasta, Veturitalleista huokuu uusillekin sukupolville arvokas 1890-luvun henki.

Ladattavat tiedostot

Ei ladattavia tiedostoja. Pyydä lisätietoa ottamalla yhteyttä!

Kohteen sijainti